Sunday, 9 December 2012

RAHSIA MEMBINA OTOT BADAN..


RaHsia membina otot dengan cepat

Did i get your attention? hahaha..Memang semua orang nak besarkan otot, dari mencari2 formula workout yang paling berkesan, supplement yang terbagus, hingga lah racun yang terbagus untuk membesarkan muscle....
Cuba nak mencari magic formula, magic supplement dan jugak magic drugs untuk mempercepatkan pertumbuhan muscle. Kalau boleh kita nak besar hari ni jugak! Sorry guys..tak ada magic magic semua ni...semuanya DISIPLIN, DEDIKASI dan PASSION. Aku bukan nak cerita pasal latihan terbagus, supplement terbaik, atau racun terbaik(?). Itu semua cerita lama. Ni aku nak cerita benda2 yang korang lepas pandang yang korang tak terpikir pun boleh contribute untuk membesarkan muscle korang.1) Korang mesti hendak berubah! Ada perbezaan, antara hanya minat, dan jugak actually doing it. Buang semua alasan alasan, 'aku penat, makan tak cukup, tak de protein, gym jauh' dan macam macam lagi. Korang mesti buat, bukan berkehendak sahaja.2) Lepak dengan orang yang sama matlamat dengan kita. Kalau korang merokok, dan nak berenti merokok, korang nak duduk dengan kawan2 yang masih lagi merokok, atau nak lepak dengan kawan2 yang berenti atau tak merokok? Mana lebih senang nak berenti? Sama macam korang yang selalu pergi gym. KAlau korang lepak dengan orang yang TAK pergi gym, korang akan start ponteng, mula rasa tak ada motivasi, malas, sebab tak ada orang yang nak push korang nak ke gym. Kene kutuk lagi adala. Apa la pergi gym, jalan pun dah macam kingkong. Korang kene lepak dngan orang2 yang sama2 pegi gym, supaya boleh train skali, dan korang rasa malu kalau ponteng. Bukan maksud aku korang terus tinggalkan kawan2 yang tak pergi gym, tapi kalau boleh kurangkan lepak, sebab diorang tak tahu komitment kita nak jadi bodybuilder ni. Bagi diorang, ia adalah asing.3) Train dengan orang yang lagi berpengalaman, kuat dari kita. Bila kita train dengan orang yang lagi berpengalaman(otai), kita macam berguru dengan dia. Banyak ilmu2 yang korang dapat yang tak ada dalam buku excersice, sebab pengalaman dia banyak. Kalau dapat otai yang ada dua2 lagi bagus, pengalaman dan jugak fakta. Sama jugak dengan orang yang lagi kuat dari kita. Kita akan rasa tercabar nak catchup dengan partner kita so korang akan menjadi lagi kuat dengan secara tak sedar.4) Gym Lah, memang la, nak besar mesti lah pegi gym kan. Tak kira la gym commercial ke, gym rakyat ke, home gym ke. NO! Kalau korang betul2 nak jadi kuat, dan membesar bagai johan(iklan milo) korang kene pilih gym yang kondusif untuk menjadikan korang besar dan kuat. Kalau gym korang, penuh dengan orang2 tua, makcik2, banyak beginners, yang anggap angkat 20 kg tu dah kira berat gila, macam mana korang motivated untuk jadi kuat? Kalau gym korang ada ramai bodybuilder, yang selalu angkat insane amount of weight, korang akan rasa motivated untuk angkat macam diaorang. Akan rasa semangat. Equipment jugak memainkan peranan yang penting. Kalau machine tak cukup, weight tak cukup, macam mana korang nak buat resistance overload? Memang boleh tambah reps, tapi tak sama dengan tambah berat. Contoh gym aku dulu di sri gombak. Dumbell paling berat 50 lbs. bagi aku itu dah kira berat gila. Bila dapat angkat, rasa bangga sungguh.dan dengan weight tu la aku angkat sampai setahun. Bila aku masuk kerja Sweat club (sekarang ni California Fitness) Aku tengok dumbell paling berat 125lbs! Dan budak2 trainer yang keje situ selamba jer angkat 80-90lbs dumbell bench press! Dari situ aku berjanji aku nak train sampai aku boleh angkat 125lbs tu buat bench press. Within 1 year, aku boleh. So, sekarang ni equipment tak cukup dan jugak berat tak cukup, boleh jugak menjadi faktor membataskan pembesaran korang.5) KOrang mesti meletakkan matlamat yang specific. Matlamat mesti specifik dan jugak mesti ada deadline. Tak kira la nakkuruskan badan nak kawin ke, nak pergi pantai ke, nak masuk marathon ke, aper saja, mesti ada end date. Matlamat yang tak specific, selalunya tak menjadi sebab tak ada end date. Aku nak lose weight tahun ni. Bila? Esok? minggu depan? Matlamat yang bagus, mesti ada objektif, jangkamasa dan jugak sebab
See More

— with Badang Malaysia

No comments:

Post a Comment